lördag 30 oktober 2010

Familjehelg hos Toyota

Det är visst familjehelg hos Toyota i helgen. Det är familjehelg här också. I dag fyller lillebror 42 år (hoppsan, hur gick det till), och bjuder på middag hemma hos mamma och pappa. Det är ett bra grepp tycker jag och uppskattar att alla våra tre ungdomar följer med.

Jag har en gnagande känsla i magen. Mamma börjar få svårt att andas och har ont i lungorna. Enligt lilla boken som jag fått från Lungcancerföreningen Stödet ingår smärtor i olika grad i sjukdomsbilden. Vanligtvis beror det på att cancern spridit sig till skelettet men kan också bero på inflammation och att tumörer trycker mot omgivande vävnad och nerver.

Enligt boken finns det smärtlindring i tre olika steg, bland annat morfin.
Lungcancer är världens vanligaste cancersjukdom, varje år insjuknar 1,5 miljoner människor i sjukdomen. I Sverige får 3 200 personer lungcancer varje år. Åtta av tio fall beror på rökning. Samtidigt har 15 procent av de kvinnor som får lungcancer aldrig rökt. På grund av rökningen har sjukdomen varit skuldbelagd, haft låg status inom sjukvården och därmed fått litet forskningspengar. Kanske vänder det nu när lungcancer har passerat bröstcancer som den dödligaste cancerformen bland kvinnor.

Mamma ska till läkaren om en vecka och jag följer förstås med. Ska nog slå en signal till underbara sköterskan Kerstin på lungkliniken först. Behöver ju om inte annat ordna sjuktransport. Tänk att mamma, som i somras gick omkring på Karpathos med oss, inte längre kan gå utomhus eller kliva in i en bil.

Det är för sorgligt.

Men i dag firar vi lillebror. Och byter ut rosa bandet mot vita bandet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar