söndag 19 juni 2011

Hemligheternas hemlighet

Friidrottaren Patrik Sjöberg har gått ut och berättat om sexuella övergrepp av sin tränare/styvpappa och nu briserar fler och fler övergreppsbomber inom idrottsvärlden. Det är så att håren reser sig. Man blir galen av ilska över varenda unge som far eller har farit illa. Vad är det för män som begår dessa handlingar? Hur kommer det sig att det uppenbarligen är så många?

Jag minns vaktmästare S A på mellanstadiet. Undrar hur många han var på. Han verkade så snäll, så barnvänlig. Vi var många som gärna hjälpte honom med små sysslor. Undrar hur många av oss som drabbades. Jag vet ju att jag och barndomsvännen i alla fall efter ett tag började prata om att vi inte tyckte om honom och att vi gick in på några små trevande detaljer för att få bekräftat att han gjort samma sak. Vi hade privilegier. Vi fick leka i lektionssalarna på helgerna, vi fick se film och vi fick ha repetitioner för vår ABBA-grupp i gympasalen. Rätt tvärt slutade vi dock att hänga i skolan på eftermiddagar och helger. S A var säkert inte värst men han var vidrig. Och vi berättade inte för någon vuxen. Inte för mamma och pappa, inte för lärare eller kurator. Jag vet inte varför men skam spelade säkert in.

Det är minnen som kommer tillbaka en regnig söndag när media rapporterar om övergreppen i Luigi, dagen efter en trevlig fest för ettårigt bröllopsjubileum då vi minglade med gamla grannar och kusiner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar